Varför en blogg?

Den 7 mars 2015 blir Louise, 20 månader, nekad vård på barncanceravdelningen Q84 vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus på grund av plats- och personalbrist. Det var inte första gången och hon är långt ifrån det enda barnet.

Under de senaste åren har bristerna inom barncancervården, framförallt i Stockholm och i synnerhet på Astrid Lindgrens Barnsjukhus (”ALB”), uppmärksammats i media MÅNGA gånger genom både reportage och debattartiklar. Under hösten 2014 pågick bland annat en ordväxling i Svenska Dagbladet mellan åtta erfarna sjuksköterskor på ALB, vilka uttryckte sin oro över en ohållbar vårdsituation på barnsjukhuset(http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sjukskoterskebrist-hotar-barnsjukvard_4061655.svd), och deras verksamhetschef, Svante Norgren, som främst förklarade situationen med brist på utbildade sjuksköterskor (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-ska-bli-battre-for-specialistsjukskoterskor_4069161.svd). Tidigare samma höst skrev även Dagens Nyheter om en barncancervård i kris (http://www.dn.se/sthlm/cancervard-i-kris-politikerna-skyller-pa-varandra/). I februari 2015 visades ett reportage i Rapport om lilla Louise på Ekerö och hennes familj. Louise drabbades av leukemi våren 2014 och hennes föräldrar vittnar om att situationen är så oerhört mycket allvarligare än att den kan reduceras till att börja räkna utbildningsplatser. Många är de föräldrar som vittnar om samma sak och på nätet delar de inte sällan med sig av sina berättelser i bloggar, som ett sätt att både bearbeta och väcka opinion. Läsningen skär i hjärtat. 

Därför startar vi den här bloggen.

Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa dessa redan oerhört hårt drabbade familjer så att de kan ägna sin tid åt sina sjuka barn. De ska inte samtidigt behöva stånga sig blodiga mot en sjukhusledning som inte ens verkar se problemen, eller mot politiker som skyller på varandra. Att deras barn ska få den livsviktiga och säkra cancervård de behöver borde vara en självklarhet. Familjerna ska inte behöva sitta och vänta på akuten i timmar, de ska inte behöva uppleva att medicineringen blir fel, att provsvar slarvas bort, att de inte får återkoppling på prover som tas, att beställningar av mediciner och provtagningar glöms bort. Listan kan göras lång. Dessa föräldrar, som redan går på knäna av oro och orkeslöshet från otaliga sömnlösa nätter och dagar, ska inte känna att de inte har något annat alternativ än att projektleda sina barns behandlingar och hålla stenkoll på behandlingsscheman. DET är sjukvårdens jobb. Och så länge någon förälder känner sig rädd, uppgiven eller orolig inför det sätt på vilket barncancervården bedrivs så har vi alla ett problem.

Mot den bakgrunden börjar vi vår kamp med att starta en namninsamling för en Trygg och Säker Barncancervård och vi hoppas att du vill vara med och kämpa. Länken till namninsamlingen kommer att publiceras inom kort.  

Allmänt | Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Barncancer, Trygg och säker barncancervård, Vårdkris | |
#1 - - MP:

Från djupet av mitt hjärta, tack. För er insats. /Mamma

Svar: Tack! Kram
tryggbarncancervard.blogg.se

Upp